Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Αντί προεκλογικής συγκέντρωσης της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Φραντζής απευθύνει χαιρετισμό

Δελτίο Τύπου

Έγινε το Σάββατο το βράδυ η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ σε ένα κατάμεστο από κόσμο κέντρο, όπου συναντήθηκαν οι φίλοι και οι υποψήφιοι της, όχι μόνο για να συζητήσουν τα κρίσιμα θέματα των τελευταίων ημερών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, αλλά και για να πιούνε ένα ποτήρι κρασί και να χορέψουν.

Την εκδήλωση άνοιξε η υποψήφια δημοτικός σύμβουλος Χαλκίδας, Μαίρη Χουλιέρη, η οποία καλωσορίζοντας τους φίλους της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ είπε ότι συναντηθήκαμε απόψε στην αίθουσα αυτή, γιατί θέλουμε ως κίνηση πολιτών να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα προς την κοινωνία από τους κομματικούς συνδυασμούς. Αποφύγαμε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις γιατί εμείς θέλουμε να συζητήσουμε με τους πολίτες, να ακούσουμε τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους. Εμείς θέλουμε τους πολίτες πρωταγωνιστές και συμμέτοχους και όχι θεατές και απλούς χειροκροτητές.

Στην συνέχεια χαιρέτισε την εκδήλωση ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκιδέων Γιώργος Φραντζής, ο οποίος τόνισε :

Κατανοώντας την ευθύνη που ανέλαβα, όταν η συνέλευση των πολιτών της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ μέσα από άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες με εξέλεξε να εκπροσωπήσω την κίνησή μας από την θέση του υποψήφιου Δημάρχου Χαλκιδέων, είμαι συγκινημένος από την συμμετοχή όλων σας σε όλες τις προσπάθειες που κάναμε μέχρι τώρα, ετοιμάζοντας τον συνδυασμό μας και ιδιαίτερα σήμερα με την μεγάλη παρουσία σας στην εκδήλωσή μας δίνετε ένα μήνυμα. Ότι κάναμε καλά που συγκροτήσαμε αυτή την κίνηση πολιτών, κόντρα στους καιρούς, κόντρα σε διάφορους κομματικούς μηχανισμούς που ενοχλήθηκαν από την παρουσία μας, κόντρα σε διάφορα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που δεν θέλουν με τίποτα την παρουσία μας στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι όπως ήμασταν παρόντες το προηγούμενο διάστημα ως ενεργοί πολίτες για την διεκδίκηση λύσεων στα διάφορα προβλήματα της περιοχής μας, έτσι θα συνεχίσουμε και αύριο να είμαστε. Παρόντες στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις που ζούμε και εργαζόμαστε. Είμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Σ’αυτές τις λίγες μέρες είμαστε όλοι χρήσιμοι. Ο καθένας μας με τις δυνάμεις που έχει, να δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας στους πολίτες. Είμαστε αποκλεισμένοι από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, αλλά εμείς θα επιμείνουμε να μιλήσουμε και να συζητήσουμε με όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε. Να κάνουμε τον αποκλεισμό μας από την ενημέρωση μπούμερανγκ στους συνδυασμούς που διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την διαφήμισή τους και για τα οποία όμως πρέπει να πουν προς την κοινωνία που τα βρήκαν και να δημοσιοποιήσουν όλα τα έξοδα τους όπως θα κάνει άμεσα η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ.

Τελειώνοντας ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους φίλους και φίλες της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ για την συνεισφορά τους και συμμετοχή τους στην προσπάθεια της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ, παροτρύνοντας τους να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια επικοινωνώντας προς τους πολίτες ότι υπάρχει εναλλακτική λύση όχι μόνο απέναντι στους άλλους κομματικούς συνδυασμούς, αλλά και απέναντι στην αποχή και στο άκυρο και αυτή είναι η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ

Χαλκίδα 30-10-2010
Κίνηση Πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ






Εικόνες από την αίθουσα


Η Γιάννα και η Χριστίνα επί της υποδοχής


Η Μαίρη Χουλιέρη ανοίγει την εκδήλωση 


Μετά τις ομιλίες τον λόγο έχει ο χορός










Ο Θανάσης ρίχνει τις στροφές του



Όλα τα μωρά στην πίστα !


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Πρόσκληση για το γλέντι της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ - Αντί προεκλογικής συγκέντρωσης

Αγαπητοί φίλοι


Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στις 9:30 το βράδυ, στην ταβέρνα "Το Στέκι" στην πλατεία του Δοκού Χαλκίδας, οι φίλοι της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ, θα συναντηθούμε για να πιούμε ένα κρασάκι, να τα πούμε και γιατί όχι, να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε.


Παρά τους δύσκολους οικονομικά καιρούς για όλους μας, το κόστος της συμμετοχής ανά άτομο είναι 20 ευρώ, από τα οποία τα 5 ευρώ θα μείνουν στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ για τα εκλογικά έξοδα (Φυλλάδια, έκδοση των ψηφοδελτίων κ.ά.), αφού εμείς δεν έχουμε ούτε χορηγούς οικονομικούς παράγοντες, ούτε άλλους χρηματοδότες που έχουν άλλοι συνδυασμοί.


Πάρτε λοιπόν την παρέα σας όσο μεγάλη και να είναι και ελάτε.


ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ


Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκίδας Γιώργος Φραντζής

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Η φαιδρότητα των δημοσκοπήσεων για τη Χαλκίδα…


Κίνηση Πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ

Για μια Αυτοδιοίκηση των Πολιτών

Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκίδας

Γιώργος Φραντζής

 
Διαβάσαμε αυτές τις ημέρες διάφορες δημοσκοπήσεις που αφορούσαν το νέο Δήμο Χαλκιδέων, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά αλλά και σε πολλές ιστοσελίδες. Δημοσκοπήσεις όμως με στοιχεία και αποτελέσματα τα οποία επιδέχονται πολλές αμφισβητήσεις, όχι μόνο από ειδικούς επιστήμονες των δημοσκοπήσεων αλλά και ένας απλός πολίτης διαβάζοντας αυτές τις δημοσκοπήσεις καταλαβαίνει πολύ καλά, ότι μπορεί να επιδιώκει οτιδήποτε άλλο, εκτός από την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Στην πράξη λοιπόν λειτουργούν ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης για να μην μιλήσουμε για χειραγώγηση. Τουλάχιστον όπως παρουσιάσθηκαν από ορισμένα μέσα, γιατί επίσημα δελτία της εταιρίας δημοσκοπήσεων δεν διαβάσαμε πουθενά για να κρίνουμε τους κανόνες και αν τηρήθηκαν για την διενέργεια της όποιας δημοσκόπησης.


Και εξηγούμαστε :

1. Δεν είναι δυνατόν να υλοποιείς μια δημοσκόπηση με δύο ή το πολύ τρεις υποψήφιους συνδυασμούς, όταν εδώ και πολλές μέρες έχει ουσιαστικά ξεκαθαρίσει το τοπίο για την Χαλκίδα.

2. Δεν είναι δυνατόν να μην αναφέρονται σε μια δημοσκόπηση συνδυασμοί που έχουν από την προηγούμενη Κυριακή καταθέσει στο Πρωτοδικείο τους συνδυασμούς τους και εδώ και πολύ καιρό έχουν κάνει ανακήρυξη των ψηφοδελτίων τους.

3. Ταυτόχρονα να συμπεριλαμβάνεται στην δημοσκόπηση μονοπρόσωπος συνδυασμός – φάντασμα, ο οποίος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σήμερα με άλλον συνδυασμό !

4. Όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση της δημοσκόπησης ακολουθήθηκαν οι κανόνες που προβλέπονται από το νόμο 3603/2007 (ΦΕΚ 188Α), «Ρύθμιση θεμάτων δημοσκοπήσεων» ;

http://www.google.com/search?q=%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82+3603%2F2007&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:el:IE-SearchBox&ie=&oe=

Ο οποίος νόμος προβλέπει ρητώς στο άρθρο 2 ότι τα ελάχιστα στοιχεία που απαιτούνται για τη δημοσκόπηση είναι: α) το δείγμα, β) η μέθοδος συλλογής στοιχείων, γ) ο τρόπος καταγραφής της πρόθεσης ή της δήλωσης της δοθείσας ψήφου, δ) το ερωτηματολόγιο, ε) η ταυτότητα της δημοσκόπησης.

Επίσης στο άρθρο 4 περί δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων προβλέπεται ότι:

«1. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

α) την επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση, β) την επωνυμία ή το όνομα του εντολέα της δημοσκόπησης, γ) το σκοπό της δημοσκόπησης, δ) τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δείγματος, ε) το μέγεθος του δείγματος και τη γεωγραφική του κάλυψη, στ) το χρονικό διάστημα και το έτος συλλογής των στοιχείων, ζ) τη μέθοδο δειγματοληψίας, η) τη μέθοδο συλλογής των στοιχείων, θ) το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ι) τις ελάχιστες βάσεις του δείγματος σε σχέση με τον αριθμό των ερωτωμένων, ια) τις παραμέτρους της στατιστικής στάθμισης του δείγματος, ιβ) την πλήρη διατύπωση των ερωτήσεων που δημοσιοποιούνται και ιγ) το συμπέρασμα, δηλαδή τη θέση του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης επί των αποτελεσμάτων της.

2. Κατά τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων από τα έντυπα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται τα στοιχεία της παραγράφου 1. ...Ειδικώς, τα στοιχεία ιβ΄ και ιγ΄ της παραγράφου 1 αναφέρονται κατά τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, εφόσον είναι εφικτό. Σε αντίθετη περίπτωση, η διατύπωση της ερώτησης ή του συμπεράσματος του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης επί των αποτελεσμάτων της που θα δημοσιοποιηθούν πρέπει να συμφωνείται με τον φορέα ή την επιχείρηση δημοσκόπησης.

3. Κατά τη δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων πρέπει να γίνεται μνεία αν αυτή διενεργήθηκε με τη χρήση κάλπης ή όχι και αν αυτή θεωρείται ενδεικτική ή όχι, κατά την έννοια της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του παρόντος.

4. Δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 δεν δημοσιοποιούνται.

5. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων πρέπει να γίνεται κατά τρόπο αντικειμενικό. Απαγορεύεται η αποσπασματική αναφορά στα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, ιδίως κατά τρόπο που να παραπλανά τον πολίτη σε σχέση με τα αποτελέσματά της. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης πρέπει να διακρίνονται σαφώς από τυχόν εκτιμήσεις ή αναλύσεις του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης ή του μέσου ενημέρωσης. Ο φορέας ή η επιχείρηση δημοσκόπησης ή το μέσο ενημέρωσης οφείλουν να περιγράφουν συνοπτικά τη μέθοδο που εφαρμόστηκε για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων.

6. Η σύγκριση αποτελεσμάτων διαφορετικών δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από την επισήμανση των διαφορών τους (όπως μεθοδολογία, χρόνος διεξαγωγής που είναι δυνατόν να επηρεάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης).

7. Ο φορέας ή η επιχείρηση δημοσκόπησης οφείλει να κοινοποιεί τα στοιχεία ταυτότητας της δημοσκόπησης, ταυτοχρόνως, στον εντολέα και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης....

9. Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε η αναφορά αποτελεσμάτων δημοσκόπησης πριν τη δημοσιοποίησή της.

10. Η επιχείρηση μέσων ενημέρωσης και ο φορέας ή η επιχείρηση δημοσκόπησης οφείλουν, πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της δημοσκόπησης, να συμφωνήσουν για τα στοιχεία της δημοσκόπησης που θα δημοσιοποιηθούν, προκειμένου να μην διαστρεβλωθούν ή με οποιονδήποτε τρόπο παραποιηθούν.

11. Σε περίπτωση δημοσίευσης ή μετάδοσης αποτελεσμάτων δημοσκόπησης από έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης ως προς το περιεχόμενό τους, ο φορέας ή η επιχείρηση δημοσκόπησης δικαιούται να ζητήσει τη δημοσίευση ή μετάδοση ανακοίνωσης με διευκρινίσεις ή διορθώσεις ως προς τη δημοσιοποιηθείσα δημοσκόπηση.

Η διευκρίνιση ή η διόρθωση πρέπει να δημοσιευθεί δωρεάν την επόμενη ημέρα από την υποβολή του σχετικού αιτήματος, στο ίδιο σημείο και με τους ίδιους τυπογραφικούς χαρακτήρες στο έντυπο ή να μεταδοθεί την ίδια ώρα και στην ίδια εκπομπή, κατά τις οποίες δημοσιεύθηκαν ή μεταδόθηκαν αντίστοιχα τα ελλιπή ή εσφαλμένα αποτελέσματα.

12. Τυχόν αναδημοσιοποίηση, εν όλω ή εν μέρει, της δημοσκόπησης πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από την αναφορά της ταυτότητας της δημοσκόπησης, όπως καθορίζεται ανωτέρω».

Τι από τα παραπάνω τηρήθηκαν στις λεγόμενες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Χαλκίδα το προηγούμενο διάστημα ;

Αναμένουμε υπεύθυνες απαντήσεις από κάθε αρμόδιο. Διαφορετικά θεωρούμε ότι και αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν τίποτα περισσότερο από «παιχνίδια» χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Χαλκίδα 24-10-2010
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ερωτήματα που μας τέθηκαν σε συνεντεύξεις και απαντήσεις της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ

Οι ερωτήσεις αυτές τέθηκαν από μέσα ενημέρωσης της Εύβοιας όπως ο Σερβιτόρος της Εύβοιας και το περιοδικό square.


1. Ποια εκτιμάτε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και κυρίως στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του σχεδίου "Καλλικράτης".


Δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά υποψηφίου προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών, πέρα από αυτά τα βασικά που τεκμηριώνουν την συναίσθηση της ανάληψης της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες, που είναι ασφαλώς η γνώση των προβλημάτων και η διάθεση να αγωνιστείς κόντρα στις όποιες δυνάμεις και συμφέροντα που αντιστρατεύονται στις λύσεις τους, κυρίως θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η επίγνωση των προκλήσεων της πραγματικότητας και των μεγάλων προβλημάτων του Δήμου μας.


2. Τα "χρίσματα" των κομμάτων σε υποψηφίους κατευθύνουν την ψήφο των πολιτών;


Θεωρούμε ότι τα «χρίσματα» των κομμάτων προσβάλλουν την νοημοσύνη και την κοινή λογική των πολιτών σήμερα.


3. Σε περίπτωση που έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών είναι ανοιχτό από την πλευρά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας;


Εφόσον η ερώτησή σας αναφέρεται στην υπόθεση δεύτερου γύρου όπου η συνδυασμός μας δεν συμμετέχει, τότε σας λέμε ευθαρσώς ότι δεν θεωρούμε τους πολίτες ‘πρόβατα’ που μπορεί κάποιος να τους κατευθύνει.


4. Χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι η συνεχής αναφορά σε ανεξάρτητες αυτοδιοικητικές κινήσεις. Πως το σχολιάζετε;



Τουλάχιστον εμείς θεωρούμε την ανεξαρτησία μας σε σχέση με κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα και λέμε σταθερά όχι στις κομματικές εξαρτήσεις, ανεξάρτητα αν κάποιοι από μας είναι ή όχι ενταγμένοι σε κάποιον πολιτικό φορέα.

5. Πως κρίνετε το έργο των δημοτικών αρχών στους δήμους που θα απαρτίσουν το νέο δήμο Χαλκίδας ;


Εκτιμούμε ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και στην οξύτητα των προβλημάτων. Όχι μόνο γιατί δεν διέγνωσαν σωστά τις αιτίες των προβλημάτων αλλά και γιατί δεν συγκρούστηκαν με συμφέροντα και κατεστημένα και τρωκτικά που λυμαίνονται τον τόπο μας και τους προϋπολογισμούς των Δήμων.


6. Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν στο δήμο;


Τα τρία προβλήματα που εκτιμούμε ότι θα έχουμε μπροστά μας για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να υποτιμώνται άλλα προβλήματα που συνδέονται με την συγκυρία όπως είναι η αλληλεγγύη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ή άλλα που συνδέονται με το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους κ.λ.π., είναι α) η ποιότητα του νερού, β)η ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών και άλλων απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή και γ) η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης των αποβλήτων σε όλες τις πόλεις του νέου Δήμου.


7. Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος Δήμος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ποιες οι ενέργειές σας για την επίλυσή τους.


Τα σημαντικότερα προβλήματα που συνδέονται με το περιβάλλον, είναι η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και της γης της Κεντρικής Εύβοιας, η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση στην πηγή με κομποστοποίηση και τέλος η διακοπή της ρύπανσης του Ευβοϊκού κόλπου από τη τοξική σκουριά της ΛΑΡΚΟ.


8. Ποιες οι τρεις πρώτες κινήσεις σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας


Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη θα εξαρτηθεί από τους εξής παράγοντες. Εξασφαλίζοντας καθαρό και υγιεινό νερό για όλους, οργανώνοντας ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά την αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων και την ανακύκλωση, ενισχύοντας αποφασιστικά την μετακίνηση στην πόλη με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, ενισχύοντας τις υποδομές για την πεζή μετακίνηση και με το ποδήλατο, δίνοντας δηλαδή ισχυρά κίνητρα στην αποφυγή χρήσης του αυτοκινήτου. Τέλος με μικρές αλλά αποφασιστικές παρεμβάσεις διασφάλιση και απόδοση στους πολίτες των ελεύθερων χώρων και ενισχύοντας τους χώρους πρασίνου.


9. Πως μπορεί να παρεμβεί ο Δήμος στο πρόβλημα της αστυνόμευσης;


Τα προβλήματα (και δεν αναφερόμαστε σε ποινικά αδικήματα προφανώς), όποια και αν είναι αυτά, δεν αντιμετωπίζονται με ενίσχυση της αστυνόμευσης, αλλά με μέτρα πρόληψης, χωρίς ασφαλώς να υποτιμάμε και τον έλεγχο εφαρμογής των κανόνων όποτε χρειάζεται π.χ. η παράνομη στάθμευση, αλλά με ολοκληρωμένα μέτρα ενημέρωσης και με πολιτικές που θα ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και θα αποτρέπουν τις οποιεσδήποτε παράνομες συμπεριφορές.


10 Κυκλοφοριακό και αστική συγκοινωνία, δύο μεγάλα προβλήματα, που αναζητούν λύση. Ποιες οι προτάσεις σας για την αντιμετώπισή τους.


Οργάνωση της αστικής συγκοινωνίας με νέα μικρά και ευέλικτα λεωφορεία και τακτικότατη σύνδεση όλων των διαμερισμάτων των νέου δήμου. Ενίσχυση των υποδομών για την χρήση του ποδηλάτου αλλά και της πεζοδρόμησης. Πεζοδρόμηση όλων των εμπορικών κέντρων των πόλεων. Δηλαδή μια μεγάλη και γενναία δέσμη μέτρων, ώστε να δώσουμε σοβαρά αντικίνητρα χρήσης του αυτοκινήτου εντός των πόλεων του νέου Δήμου.


11. Υπάρχει σχεδιασμός για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία, το διαδίκτυο στις υπηρεσίες του δήμου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;


Η αξιοποίηση του διαδικτύου δυστυχώς είναι στο σημείο μηδέν όσον αφορά τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. αυτό συνδέεται ασφαλώς με τις υποδομές, με την επιμόρφωση των υπαλλήλων του δήμου αλλά και την αντιμετώπιση της θεσμικής γραφειοκρατίας που είναι ακόμη ισχυρή σε όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις του πολίτη με τον Δήμο και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.


12. Η έδρα του δήμου έχει την απαιτούμενη υποδομή να γίνει το νέο διοικητικό κέντρο;


Όχι ασφαλώς, αλλά δεν είναι μόνο θέμα υποδομών αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις και μια μεγάλη κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του νέου δήμου για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις που μας θέτει το νέο πλαίσιο. Και κυρίως να διασφαλίσουμε την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα δημοτικά πράγματα, γιατί κανένα εγχείρημα με παραγκωνισμένο τον πολίτη δεν επέτυχε.


13. Επαρκεί το στελεχιακό δυναμικό των δήμων που συνενώνονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες απρόσκοπτης λειτουργίας του νέου δήμου;


Το ανθρώπινο δυναμικό των δήμων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο όσον αφορά τον αριθμό. Περισσότερο θα χρειαστεί να εξειδικεύσουμε και να εκπαιδεύσουμε αν χρειαστεί το δυναμικό αυτό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η γνώμη μας είναι ότι ο νέος Δήμος θα πρέπει να θεσμοθετήσει και αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των υπηρεσιών και των δημοτικών υπαλλήλων από τους πολίτες, με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.


14. Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση των δήμων που συνενώνονται; Γνωρίζετε εάν υπάρχει έλλειμμα και σε τι ποσό ανέρχεται;


Από τις δηλώσεις των νυν δημάρχων συμπεραίνουμε ότι το οικονομικό πρόβλημα του νέου Δήμου αλλά και το έλλειμμα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.


15. Η αναπτυξιακή προοπτική προϋποθέτει και πόρους. Με ποιο τρόπο θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο του δήμου;


Εκτιμούμε ότι ο Δήμος πρέπει να διασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την υλοποίηση έργων προς τους πολίτες και όχι αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους προς τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να είναι αναλογικοί και αντίστοιχοι με τις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες.


16. Με ποιο τρόπο θα συμβάλλει ο δήμος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;


Ο Δήμος δεν έχει πολλά εργαλεία για το μεγάλο αυτό πρόβλημα και κανένας νομίζω δεν μπορεί να υποσχεθεί στους νέους ανθρώπους προσλήψεις και νέες θέσεις εργασίας γιατί θα αποτελεί μια άμεση κοροϊδία. Μπορεί όμως να κάνει πολλά όσον αφορά την αλληλεγγύη του προς τους οικονομικά ασθενέστερους με ειδικά δημοτικά τιμολόγια για τις δημοτικές υπηρεσίες, να ενισχύσει προγράμματα όπως βοήθεια στο σπίτι και να εφαρμόσει μια σειρά άλλες πολιτικές που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας των νέων, που αποτελεί ουσιαστικά το υπ’ αριθμό ένα θέμα κοινωνικού αποκλεισμού ολόκληρων γενιών από το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.




17. Σήμερα συνεχώς γίνονται συζητήσεις για το πως θα βγει η Εύβοια από το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο για να οδηγηθεί ο δήμος τον οποίο διεκδικείτε στην ανάπτυξη και σε ποιους τομείς;


Το θέμα είναι πως εννοείται τη λέξη ‘ανάπτυξη’. Για κάποιους σημαίνει να γίνει μια χημική βιομηχανία σε μια παραλιακή ζώνη του Δήμου. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση. Εμείς συνδέουμε την ανάπτυξη ασφαλώς και με την παραγωγή τοπικού εισοδήματος και με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως με την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του πολίτη. Για παράδειγμα τι να την κάνεις μια μονάδα όταν μπορεί να δώσει κάποιες θέσεις εργασίες, αλλά ταυτόχρονα υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας και της ζωής μας ; Εάν λοιπόν οι όποιες προτάσεις προάγουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και το περιβάλλον και ταυτόχρονα προσθέτουν εισόδημα δεν θα είχαμε αντίρρηση να τις συζητήσουμε. Ως νέος δήμος που καλύπτουμε μια ευρύτατη περιοχή μπορούμε να δούμε πολλές προτάσεις πλουραλιστικής και ήπιας ‘ανάπτυξης’ που αφορούν τον αγροτικό τομέα και την βιολογική καλλιέργεια, τον ήπιο και ποιοτικό τουρισμό με την αξιοποίηση των σπάνιων αρχαίων μνημείων μας (Αυλίδα, Ανθηδώνα κ.ά.), αλλά και την μικρή και καινοτόμα οικοτεχνία και βιοτεχνία, ενθαρρύνοντας τους νέους ανθρώπους που σήμερα δυστυχώς ζουν τον απόλυτο κοινωνικό αποκλεισμό.




18.Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου Χαλκιδέων τα οποία θα εκμεταλλευτείτε;


Ο νέος Δήμος που προκύπτει είναι ένας σχετικά μεγάλος δήμος σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Αποτελεί όμως και μια ενιαία οικονομική και γεωγραφική ενότητα, θα μπορούσαμε να πούμε και πολεοδομική, με την Χαλκίδα να αποτελεί το βασικό οργανωτικό κέντρο της. Με ανισότητες και διαφορές. Με διαφορετικά επίπεδα κοινωνικής οργάνωσης. Με διαφορετικές μορφές οικονομίας και επιχειρήσεων. Όμως αυτή η πολυμορφία μπορεί να αναδειχθεί ως το συγκριτικό πλεονέκτημα του νέου Δήμου. Οι κοινωνίες και οι οικονομίες που βασίζονται σε ‘μονοκαλλιέργειες’ υστερούν σε σχέση με τις κοινωνίες που διαθέτουν πλουραλιστικές μορφές κοινωνικής και οικονομικής συγκρότησης, γιατί έτσι διασφαλίζουν εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης, κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.


19. Ο τουρισμός είναι ένα κεφάλαιο που έχει μείνει αναξιοποίητο σε μεγάλο βαθμό στην Εύβοια. τι προτίθεστε να πράξετε στο δήμο Χαλκιδέων, για να αξιοποιηθούν οι νέες ευκαιρίες και να γίνει άνοιγμα σε αγορές του εξωτερικού.


Ο τουρισμός στην περιοχή του νέου Δήμου είναι κυρίως εσωτερικός με μικρές μονάδες φιλοξενίας, σε σημαντικό βαθμό ανοργάνωτες. Χρειάζονται πολιτικές που θα ενισχύουν και θα εκπαιδεύουν τους ανθρώπους που συντηρούν αυτές τις πολλές και μικρές μονάδες φιλοξενίας με έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής (αγροτουρισμός, ορεινός τουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός κ.ά.)


20. Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη της έδρας του νέου δήμου με τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα;


Χρειάζεται καταρχήν να αποκτήσουμε όλοι μια νέα αντίληψη και νοοτροπία ως δημότες του νέου Δήμου Χαλκιδέων. Αυτό δεν θα γίνει μονομιάς αλλά μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία σύγκλησης και συνεργασίας μέσα και κυρίως έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να αποδείξει έμπρακτα η νέα δημοτική αρχή μέσα από την άσκηση των νέων πολιτικών της, ότι δεν υπάρχει προνομιακή πόλη, ούτε προνομιακοί πολίτες. Άρα λοιπόν στην πράξη θα αποδείξουμε όλοι για την συλλογική μας συνείδηση και κυρίως με την ενεργή συμμετοχή στα κοινά των πολιτών και των κοινωνικών φορέων του Δήμου.


21. Πως θα πείσετε τον απλό πολίτη, που καθημερινά βιώνει τις συνέπειες της κρίσης όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των αξιών, που κατακρίνει το πολιτικό σύστημα, να σας εμπιστευθεί. Γιατί τώρα να δεχτεί, ότι κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν.


Ζούμε σε μια περίοδο της απόλυτης πολιτικής αλλά και κομματικής απαξίωσης. Αυτό βεβαίως δεν είναι τυχαίο. Έχουν σοβαρές ευθύνες τα πολιτικά κόμματα και κυρίως τα κόμματα εξουσίας για την απαξίωση αυτή. Ειδικά στην αυτοδιοίκηση δεν θα έπρεπε να έχουν αυτή την απαράδεκτη τακτική με τα χρίσματα προς τους υποψήφιους δημάρχους. Αυτή η τακτική πέρα ότι προσβάλλει και απαξιώνει τους πολίτες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας προβληματικής λειτουργίας μέσα στις δημοτικές διαδικασίες, όπου καλούνται κάποιοι να εξυπηρετήσουν τα όποια κομματικά τους συμφέροντα και όχι να κοινά συμφέροντα των πολιτών για το καλό του τόπου. Γιαυτό όσο και να φωνάζουν κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι για την ανεξαρτησία τους δεν πείθουν κανέναν, όταν οι ίδιοι είναι δημιουργήματα του κομματικού σωλήνα και η θέση τους προσδιορίστηκε από το χρίσμα που τους έδωσε ο κομματικός τους μηχανισμός. Η δική μας κίνηση η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ είναι μια αυθεντική κίνηση πολιτών που γεννήθηκε μέσα από τους αγώνες για ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και φιλοδοξούμε να έχουμε συνέχεια και συνέπεια στις διακηρύξεις μας και μετά τις εκλογές, γιατί τα προβλήματα θα είναι εκεί και μετά τις 7 Νοέμβρη και η κοινωνία των πολιτών, εμείς οι πολίτες θα πρέπει να είμαστε παρόντες.


22. Τραπεζοκαθίσματα επιχειρήσεων και περίπτερα που καταλαμβάνουν παράνομα πεζοδρόμια της Χαλκίδας, κλείνουν το δρόμο στους πεζούς. Ποιες είναι οι προτάσεις οριστικής καταπολέμησης του φαινόμενου;


Σύλλογοι περιβάλλοντος και οι Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων έκαναν συγκεκριμένη παρέμβαση και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, τις οποίες υιοθετούμε εξολοκλήρου. Συνοπτικά οι προτάσεις αυτές αναφέρουν την εφαρμογή του νόμου, δηλαδή την υποχρέωση των καταστηματαρχών να αφαιρέσουν όλες τις αυθαίρετες πλαστικές τους κατασκευές, τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν καταλάβει πλατείες και πεζόδρομους να αφαιρούνται χωρίς δεύτερη προειδοποίηση και μια σειρά άλλες συγκεκριμένες προτάσεις που διασφαλίζουν την ελεύθερη διέλευση των πεζών, την ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου και την δημιουργία ειδικών υποδομών για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού.


23. Ανακύκλωση στη Χαλκίδα. Επιτυχία, προσπάθεια ή αποτυχία;


Η εφαρμογή της ανακύκλωσης αν και καθυστέρησε να ξεκινήσει και χωρίς την σωστή οργάνωση και υποδομή, η κοινωνία των πολιτών ανταποκρίθηκε και ήταν μια απάντηση σε όσους έλεγαν ότι δεν θα έχει καμιά επιτυχία και ότι δεν θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Δυστυχώς όμως οι δημοτικές αρχές δεν την έχουν πιστέψει ακόμη. Έτσι αντί να την επεκτείνουν σε όλες τις κατηγορίες των απορριμμάτων και εστίαση της ανακύκλωσης στην πηγή, σκέφτονται για 2 ΧΥΤΑ, ενώ έπρεπε αντίθετα με την σωστή εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πηγή τα απορρίμματα να μειώνονται δραστικά και να υποδέχονται σε ΧΥΤΥ για περαιτέρω επεξεργασία (κομποστοποίηση κ.λ.π.). Επίσης βλέπουμε δυστυχώς κάποια μεγάλα συμφέροντα με την ενθάρρυνση της πολιτικής εξουσίας και με την τοπική αυτοδιοίκηση να κωφεύει, να προχωρούν στην υλοποίηση μεγάλων μονάδων καύσης των σκουπιδιών, επιδίωξη η οποία εάν θα προχωρήσει θα αποτελέσει την ταφόπλακα της ανακύκλωσης. Τα κινήματα πολιτών όμως και οι σύλλογοι περιβάλλοντος δεν θα το επιτρέψουν κάτι τέτοιο.


24. Η Χαλκίδα θεωρείται σήμερα μια καθαρή πόλη;


Δεν λέμε ότι είναι το πρότυπο της βρώμικης πόλης. Όμως χρειάζεται να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, ώστε και να επεκταθεί και να οργανωθεί καλύτερα το δίκτυο της αποκομιδής αλλά και συγκεκριμένα μέτρα ενημέρωσης των πολιτών και ιδιαίτερα των επαγγελματιών καταστηματαρχών.


25. Το πρόβλημα του νερού των Ψαχνών υπάρχει πιθανότητα να γίνει και πρόβλημα της Χαλκίδας; Τι έχετε να πείτε στους πολίτες της πόλης που εμπιστεύονται μόνο το εμφιαλωμένο νερό;


Όπως γνωρίζουμε από τους υδρογεωλογικούς χάρτες του ΙΓΜΕ, ο υδροφόρος ορίζοντας από την Μεσσαπία έως τη Χαλκίδα και το Ληλάντιο είναι ενιαίος με τον κωδικό 07-24. Άρα η ρύπανση προοδευτικά θα εξαπλωθεί σε όλη την κεντρική Εύβοια. Γι αυτό ζητάμε ενιαία αντιμετώπιση από την πλευρά της πολιτείας για το θέμα του νερού για όλη της Κεντρική Εύβοια. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό και κλείνουν τα μάτια τους στην πραγματικότητα αυτή, την οποία την έχουμε ήδη μπροστά μας εθελοτυφλούν. Και το πρόβλημα ασφαλώς δεν λύνεται με το εμφιαλωμένο νερό για το οποίο λέγονται διάφορα. Το πρόβλημα λύνεται με την εξασφάλιση καθαρού και υγιεινού νερού είτε αξιοποιώντας τα υδάτινα αποθέματα της Στενής και της Σέτας είτε με κεντρικό διυλιστήριο στην Υλίκη για όλη την Κεντρική Εύβοια αξιοποιώντας και τις προτάσεις της Επιτροπής Αγώνα κατά της Ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας που την αποτελούν περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής Χαλκίδας.


26. Ποια είναι η θέση σας για το σχέδιο πόλης και τη συνοικία «Η»;


Το πρόβλημα του σχεδίου πόλης και η εκκρεμότητα της συνοικίας ‘Η’ πρέπει να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια μιας συνολικής πολεοδομικής χωροθέτησης όλης της περιοχής που καλύπτει ο νέος Δήμος. Όσον αφορά την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως χρειάζεται να μελετηθεί με προσοχή που και πως, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες ζωής, χαμηλοί συντελεστές δόμησης, διασφάλιση των υποδομών, των ελεύθερων χώρων, των χώρων πρασίνου, εφαρμογής της βιοκλιματικής των πόλεων και προπαντός σε συνδυασμό με την εφαρμογή δασολογίου και κτηματολογίου που θα ορίζονται με σαφήνεια οι χρήσεις γης.


27. Πώς κρίνετε τη σημερινή κατάσταση του κυκλοφοριακού της Χαλκίδας;


Όσον αγορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Χαλκίδας και των άλλων πόλεων, χρειάζεται να μελετηθεί από το νέο Δήμο, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αστικής συγκοινωνίας που θα συνδέει την Χαλκίδα με όλες τις συνοικίες της και με όλες τις άλλες πόλεις, με μικρά λεωφορεία και τακτικά δρομολόγια, ώστε να λειτουργούν ως αντικίνητρα στην χρήση του αυτοκινήτου εντός του Δήμου, σε συνδυασμό με την δημιουργία σύγχρονων αστικών συνδέσεων με όλα τα διαμερίσματα του νέου Δήμου. Ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου και της πεζής μετακίνησης με την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών πεζοδρόμησης και ποδηλατοδρόμησης.


28. Ποια είναι η καινοτόμος δική σας ιδέα που θα υλοποιήσετε αν εκλεγείτε;


Οι προτάσεις μας δεν αφορούν μόνο έναν τομέα ούτε μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια από τις προτάσεις μας. Εάν διαβάσετε τις προγραμματικές μας αρχές που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο (http://politeiaevripou.blogspot.com/) έχουμε δέσμες καινοτόμων προτάσεων που διέπουν πολλούς τομείς με έμφαση στην ποιότητα ζωής στην πόλη, στο περιβάλλον, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία της αρχιτεκτονικής εικόνας της πόλης (π.χ. κατεδάφιση του αυθαίρετου του ΚΤΕΛ), ακόμη και στην παραγωγή ενέργειας για τις δημοτικές ανάγκες από τα ρεύματα του Ευρίπου.


29. Γιατί κρίνετε τον εαυτό σας ικανότερο για τη θέση του δημάρχου. Για ποιο λόγο να σας ψηφίσουμε;


Το θέμα δεν τίθεται αν κάποιος είναι ικανότερος από τον άλλον, αλλά τι πρόγραμμα υπηρετείς και πόσο αντιπαλεύεις τα διάφορα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα για το καλό της πόλης, αλλά και πόσο ευάλωτος είσαι στις διάφορες κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις. Εμείς ως κίνηση πολιτών, χωρίς καμιά κομματική εξάρτηση και υποχρέωση, φέρνοντας τον πολίτη στο επίκεντρο της αυτοδιοίκησης, με την ενεργή συμμετοχή του και σε στενή συνεργασία με τα κινήματα πολιτών και τις άλλες κοινωνικές συλλογικότητες, εκτιμούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα συμφέροντα και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του πολίτη στις πόλεις του νέου Δήμου.


30. Πείτε μας τρία έργα που έχουν άμεση προτεραιότητα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.


Τα τρία προβλήματα που εκτιμούμε ότι θα έχουμε μπροστά μας για τα επόμενα χρόνια, χωρίς να υποτιμώνται άλλα προβλήματα που συνδέονται με την συγκυρία όπως είναι η αλληλεγγύη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ή άλλα που συνδέονται με το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους κ.λ.π., είναι α) η ποιότητα του νερού, β)η ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών και άλλων απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή και γ) η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης των αποβλήτων σε όλες τις πόλεις του νέου Δήμου.


31. Σε τι βαθμό σας ικανοποιεί η σημερινή συνολική εικόνα της Χαλκίδας;


Νομίζω κανένα Χαλκιδέο δεν ικανοποιεί η σημερινή εικόνα της Χαλκίδας. Ακόμη και στην παραλιακή ζώνη που λόγω του Ευρίπου είναι από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, δυστυχώς κάποιοι με την πλαστικοποίηση και τις αυθαίρετες κατασκευές έχουν βαλθεί να την αλλοιώσουν ολοκληρωτικά και πρέπει να τους βάλλουμε φρένο.


32. Τι θεωρείτε, αν θεωρείτε, πως δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια και για ποιο λόγο (μία αναφορά, η σημαντικότερη);


Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες από τις δημοτικές αρχές, οι οποίες όμως δεν είχαν συνέχεια, οι λογικές και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν ήταν καθαρά διαχειριστικές και δεν συγκρούστηκαν με συγκεκριμένα συμφέροντα. Η σημαντικότερη κατά την γνώμη μας είναι ότι, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν ήθελαν την κοινωνία των πολιτών στην γωνία, αντιμετωπίζοντας δηλαδή τους πολίτες ως χειροκροτητές και ως απλούς ψηφοφόρους κάθε τέσσερα χρόνια.


33. Ποια είναι η θέση σας για τη μη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής έως τώρα στη Χαλκίδα;


Το πρόβλημα δεν είναι να προσθέσουμε μια ακόμη πανεπιστημιακή σχολή, σαν τις γνωστές υποβαθμισμένες σχολές της επαρχίας, οι οποίες δεν έχουν τις σωστές υποδομές και το αντίστοιχο των σημερινών απαιτήσεων αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, έτσι για να κοκορευόμαστε ότι έχουμε Πανεπιστημιακή Σχολή. Όχι, λοιπόν δεν τίθεται έτσι το θέμα, απλά να έχουμε μια Πανεπιστημιακή Σχολή. Εάν χρειάζεται να γίνει κάποια Πανεπιστημιακή Σχολή να προηγηθεί ένας ολοκληρωμένος διάλογος με αντίστοιχες επιστημονικές έρευνες σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ώστε να εντοπισθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες και εφόσον διαπιστωθούν και διασφαλιστούν όλα τα δεδομένα και οι υποδομές, τότε Ναι, να μιλήσουμε για Πανεπιστημιακή Σχολή στην Χαλκίδα. Τα υπόλοιπα είναι προς εσωτερική κατανάλωση.


34. Πώς κρίνετε την σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Χαλκιδέων ;


Νομίζω ότι ο ίδιος ο νυν Δήμαρχος έχει δεχθεί ότι ο Δήμος δεν είναι και στην καλύτερη οικονομική κατάσταση. Δυστυχώς οι μέχρι σήμερα δημοτικές αρχές δεν έχουν μάθει να δημοσιοποιούν ισολογισμούς για να μπορούν να κρίνουν οι πολίτες που διατέθηκαν τα χρήματά τους. Η διαφάνεια στα οικονομικά του νέου Δήμου θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας.


35. Ποια είναι η θέση σας για το πρόβλημα των παράνομων μικροπωλητών στην παραλία Χαλκίδας, αλλά και αλλού ;


Το πρόβλημα του παρεμπορίου ας μην το εξαντλήσουμε στους μικροπωλητές της παραλίας και σε μέτρα καταστολής, γιατί έτσι δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Όμως αναγνωρίζοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα μπορούσαμε να δούμε μια ειλικρινή συνεργασία με τους οικονομικούς αυτούς μετανάστες που αγωνίζονται να ζήσουν κάνοντας παράνομα την συγκεκριμένα δραστηριότητα και να δούμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας αλλά και του Δήμου, όσο είναι αυτό δυνατόν για την ομαλή ένταξη των οικονομικών μεταναστών στην νόμιμη οικονομική ζωή της χώρας μας.


36. Στη Χαλκίδα υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα κτήρια και χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς (σπίτι οδού Παίδων, Αρέθουσα, αίθουσα κάτω από την πλατεία τζαμιού κ.ο.κ.) που δεν έχουν αναδειχθεί και είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Ποια είναι η θέση σας στο ζήτημα ;


Χρειάζεται ειδική υπηρεσία του Δήμου να καταγράψει τα ιστορικά κτίρια των πόλεων με αρχιτεκτονική αξία, με στόχο την διατήρηση, αναστύλωση και ανάπλαση τους. Στις προτεραιότητες του νέου Δήμου πρέπει να είναι το σπίτι της οδού Παίδων, η Αρέθουσα, ο Δημόκριτος, τα βιομηχανικά κτίρια της Χαλκίδας (Δάριγκ, Γεωργιάδη, κ.ά.), ο σταθμός του ΟΣΕ, η δημοτική αγορά, η Σχολή Πεζικού, η πλατεία τζαμιού με αξιοποίηση του Τσαμιού ΕΜΙΡ ΖΑΔΕ, αλλά και άλλοι χώροι και κτίρια που πρέπει να απασχολήσουν ξεχωριστά τη νέα δημοτική αρχή με στόχο την αξιοποίησή τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.


37. Σε τι βαθμό πιστεύετε πως ικανοποιούν τους σύγχρονους Χαλκιδέους οι μέχρι σήμερα πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Χαλκιδέων ;


Στο θέμα του πολιτισμού έχουμε την πλήρη εγκατάλειψη. Και αυτό φαίνεται όχι μόνο από την ολοκληρωτική εγκατάλειψη αυτών των χώρων που αναφέρατε, αλλά και από την έλλειψη μιας στοιχειώδους πολιτιστικής πολιτικής από την πλευρά του Δήμου. Μέχρι σήμερα όλες οι δημοτικέ αρχές αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό με την εξής απαξιωτική για τους πολίτες πολιτική. Κάθε καλοκαίρι φέρνουν κάποιες καλλιτεχνικές ‘φίρμες’ για κάποιες παραστάσεις και νομίζουν ότι επιτέλεσαν πολιτιστικό έργο. Αυτό μας προσβάλει ως πολίτες και ως τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι έχουμε σημαντικό έργο συλλόγων στην πόλη που κάνουν δύσκολο και επίπονο πολιτικό έργο. Θα θέλαμε λοιπόν ένα Δήμο που εξαντλεί την πολιτιστική του ευαισθησία σε κάποιες καλοκαιρινές εκδηλώσεις και να ενθαρρύνει και να χρηματοδοτήσει ακόμη πρωτοβουλίες όπως αυτές των συλλόγων και του νέου Θεάτρου Χαλκίδας, που αποτελούν τους μοναδικούς πνεύμονες πολιτισμού στην πόλη μας.


38. Ποια είναι η θέση σας για τη δημοτική «παλιά» αγορά;


Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και τις ανελαστικές αποφάσεις που έχουν παρθεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, θεωρούμε ότι τώρα πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση από την ενιαία χωροταξική αντιμετώπιση με την διπλανή πλατεία της αγοράς, δημιουργώντας ένα ενιαίο αναμορφωμένο και αναπλασμένο χώρο, με την δημιουργία εκτός των υποδομών μιας σύγχρονης δημοτικής αγοράς και ελεύθερων χώρων μιας πραγματικής πλατείας πρασίνου και ξεκούρασης για τους πολίτες


39. Ποια είναι η θέση σας για τα ελάχιστα νεοκλασικά της Χαλκίδας και τις περιπτώσεις όπου η αρχιτεκτονική τους δεν συμβαδίζει με τις μεμονωμένες παρεμβάσεις των ιδιοκτητών ή ενοικιαστών τους;


Στο συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση για το καθένα, χωρίς ισοπέδωση με την συμμετοχή των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων της πόλης.


40. Ποια πιστεύετε πως είναι η συνολική εικόνα της Χαλκίδας σήμερα και τι ενδεχομένως θα θέλατε να αλλάξει;


Η συνολική εικόνα της πόλης δεν αλλάζει προς το καλύτερο με καμιά μαγική συνταγή, ούτε κουνώντας το μαγικό ραβδάκι, αλλά με επίμονες σταθερές πολιτικές που θα αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών, όπως περιγράψαμε προηγούμενα κόντρα στα διάφορα συμφέροντα που θέλουν μια πόλη στα μέτρα τους και κυρίως με την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.


41. Δημοσιεύθηκε ότι σας υποστηρίζουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι και η Δημοκρατική Αριστερά. Τι λέτε για την υποστήριξη αυτή και πως συνδέεται με το ανεξάρτητο χαρακτήρα της κίνησής σας ;


Είναι καλοδεχούμενη η υποστήριξη προς την κίνησή μας από τον οποιοδήποτε πολιτικό ή άλλο φορέα που βλέπει θετικά την προσπάθειά μας στην αυτοδιοίκηση. Είναι γνωστό ότι στην κίνησή μας μπορεί να συμμετέχει κάθε πολίτης, αρκεί να συμφωνεί με την διακήρυξή μας, το πρόγραμμά μας και τον κανονισμό λειτουργίας της. Δεν μας ενδιαφέρει εάν κάποιος είναι ενταγμένος σε κάποιον πολιτικό φορέα ή όχι. Στην κίνησή μας είμαστε όλοι ισότιμοι, ο καθένας εκπροσωπεί τον εαυτό του και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Αυτός ο πολιτικός πλουραλισμός εκφράστηκε και στο ψηφοδέλτιό μας, όπου έχουμε πολίτες από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα, ενταγμένους σε πολιτικούς χώρους και ανέντακτους. Γι’ αυτό και ζητούμε από τον κάθε πολιτικό φορέα που στηρίζει τις προσπάθειές μας, να σέβεται την αυτονομία μας, να μην μας εντάσσει στις κομματικές του λίστες και να σημειώνει πάντα τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της κίνησής μας.




Χαλκίδα 20-10-2010
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Πως ψηφίζουμε στην Χαλκίδα ;

Κατ’αρχήν να πούμε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου αφορούν την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών. Δηλαδή θα έχουμε δύο κάλπες, μία για τις δημοτικές και μία για τις περιφερειακές εκλογές.

Ποια είναι η δομή του νέου Δήμου Χαλκίδας και ποιες είναι οι εκλογικές περιφέρειες και πόσες έδρες έχουν τα διάφορα όργανα:







Πως ψηφίζουμε για τις Δημοτικές Εκλογές :




Το ψηφοδέλτιο των δημοτικών εκλογών θα είναι με την εξής μορφή :

Στην αρχή θα είναι το έμβλημα και το όνομα του κάθε συνδυασμού και θα ακολουθεί το ονοματεπώνυμο του υποψήφιου Δημάρχου.


Κίνηση Πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ


Για μια Αυτοδιοίκηση των Πολιτών


Υποψήφιος Δήμαρχος Γεώργιος Φραντζής του Ιωάννη



Το ψηφοδέλτιο στην συνέχεια θα είναι διαφορετικό για την κάθε εκλογική περιφέρεια.



Στο πρώτο μέρος του ψηφοδελτίου θα υπάρχουν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας (π.χ. Χαλκίδας, Αρτάκης κ.λ.π.)



Στην ενότητα αυτή θα μπορούμε να βάζουμε σταυρούς στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της δικής μας εκλογικής περιφέρειας που ψηφίζουμε, ως εξής : Για την Χαλκίδα και Νέα Αρτάκη μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης. Για την Ανθηδώνα και Αυλίδα μέχρι έναν (1) σταυρό προτίμησης.



Στην συνέχεια θα υπάρχουν αλφαβητικά οι υπόλοιποι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες, με αλφαβητική σειρά και σε παρένθεση η εκλογική περιφέρεια, όπου θα μπορούμε να βάλουμε μέχρι έναν (1) σταυρό προτίμησης στον υποψήφιο που θέλουμε.

Στο τέλος θα έχουμε το τμήμα με τους υποψηφίους συμβούλους της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας που ψηφίζουμε (Εάν έχουμε υποψηφίους στην συγκεκριμένη κοινότητα, γιατί ενδέχεται να μην έχουμε). Ανεξάρτητα εάν έχουμε υποψηφίους στις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες η ψήφος μετράει κανονικά στον συνδυασμό μας. Οι σταυροί προτίμησης είναι μέχρι δύο (2) σταυροί προτίμησης για τις δημοτικές κοινότητες και μέχρι έναν (1) σταυρό για τους υποψηφίους της τοπικής κοινότητας.



Γενικά να γνωρίζουμε ότι όσους σταυρούς και να έχει ένα ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο.



Πως ψηφίζουμε για τις περιφερειακές εκλογές


Για τις περιφερειακές εκλογές τα πράγματα είναι απλούστερα αφού εδώ έχουμε ένα ψηφοδέλτιο για κάθε εκλογική περιφέρεια (πρώην Νομαρχία). Στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Εύβοιας βάζουμε μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς στους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους.


ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ανακήρυξη ψηφοδελτίου ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ





Σήμερα Τετάρτη 13 Οκτωβρίου η κίνηση πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ σε μια λιτή εκδήλωση ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της για τις δημοτικές εκλογές της 7 Νοεμβρίου 2010.


Προηγούμενα ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλκίδας Γιώργος Φραντζής στην ομιλία του τόνισε :


Συναντιόμαστε σήμερα όλοι εμείς που πιστέψαμε σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και περίπου πέντε μήνες από ενεργούς πολίτες, από πολίτες που αγωνιστήκαμε για το περιβάλλον, για περισσότερο πράσινο, για ελεύθερους χώρους, για μια καλύτερη κοινωνία.


Εμείς ήμασταν οι πολίτες που συμμετείχαμε στα κινήματα για καθαρό και υγιεινό νερό στη Μεσσαπία και σε όλη την Κεντρική Εύβοια, για την ρύπανση του Πισσώνα, για τον αγώνα κατά της απόθεσης ετησίως τόνων τοξικής σκουριάς της ΛΑΡΚΟ στον Ευβοϊκό Κόλπο, κατά τις τσιμεντοποίησης του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, κατά της οικοπεδοποίησης των ‘Αστεριών’, για τον ΟΣΕ, για το αυθαίρετο του ΚΤΕΛ, για την σωτηρία της ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ και του π.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, για την εξυγίανση της καρκινογόνου βόμβας του Ελλενίτ, κατά της ρύπανσης στο ‘Μικρό Βαθύ’ από τις χημικές βιομηχανίες, τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ και το τσιμεντάδικο και για τόσα άλλα μικρά και μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα, που διαπράττονται διαχρονικά στην περιοχή μας, αλλά και για άλλα κοινωνικά προβλήματα.


Η κίνηση μας συγκροτήθηκε από πολίτες που έβαλαν στην άκρη τις ιδιαίτερες πολιτικές και ιδεολογικές τους προτιμήσεις, για να συναντηθούμε όλοι μαζί σε ένα αγώνα για μια αυτοδιοίκηση των πολιτών.


Μέσα από την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, όπου γευθήκαμε από πρώτο χέρι την αδιαφορία αν όχι την εχθρότητα όχι μόνο της κεντρικής εξουσίας αλλά και της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, σε κάθε αίτημά μας, είτε ως απλοί πολίτες, είτε ως σύλλογοι περιβάλλοντος και κινήσεις πολιτών. Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε ως πολίτες να οργανωθούμε και γιατί όχι να συγκροτήσουμε μια αυτοδιοικητική κίνηση. Και έτσι γεννήθηκε η κίνηση πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ. Μια κίνηση που βασίζεται μόνο στους πολίτες. Που δεν έχει καμιά κομματική εξάρτηση και δεν δέχεται κανένα χρίσμα, που λειτουργεί με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Που δεν συνδέεται με κανένα μικρό ή μεγάλο συμφέρον. Που δεν έχει χρηματοδότες και άλλους κρυφούς χορηγούς. Μια κίνηση πολιτών που στηρίζεται μόνο στους ίδιους τους πολίτες.

Λοιπόν φτάσαμε στην τελική ευθεία.


Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί ούτε διαθέτουμε επαγγελματικούς κομματικούς μηχανισμούς. Εμείς έχουμε μόνο την εθελοντική προσφορά των πολιτών και των υποψηφίων μας. Εμείς δεν έχουμε οικονομικούς χορηγούς. Εμείς θα στηριχτούμε στην ενίσχυση των πολιτών από το υστέρημά τους, μέσα στην δίνη μιας οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, όπου πρέπει η αυτοδιοίκηση να δείξει ένα άλλο πρόσωπο κοινωνικής αλληλεγγύης.


Ας τους δείξουμε λοιπόν ότι σ’αυτή τη μιζέρια, σ’αυτή την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει εναλλακτική λύση και για την αποχή και για το άκυρο. Είναι η επιλογή της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ. Γιατί και μετά τις εκλογές θα είμαστε μαζί με τους πολίτες όπως ήμασταν πάντα. Με τους πολίτες και για τους πολίτες, για μια αυτοδιοίκηση των πολιτών.


Χαλκίδα 13-10-2010

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Τι καλούμαστε να κάνουμε στις 7 Νοεμβρίου ;



Επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να εξαρτάται από κανένα κόμμα και κανένα χρίσμα και από κανένα συμφέρον.


Επειδή οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος που οδήγησαν τη πατρίδα μας στην σημερινή τραγική θέση μένουν ατιμώρητοι.


Επειδή το μέλλον των παιδιών μας είναι υποθηκευμένο.


Επειδή σπρώχνουν τα παιδιά μας στη μετανάστευση.


Επειδή βγάζουν την δημόσια περιουσία στο σφυρί.


Συμπολίτες δώστε τους την απάντηση :


ΟΧΙ στο ξεπούλημα της εθνικής μας συνείδησης


ΟΧΙ στην οικονομική χούντα που μας επέβαλλε το Δ.Ν.Τ. με την συνεργασία αυτών που Κυβερνούν τη χώρα μας τα τελευταία 35 χρόνια


ΟΧΙ στους κομματικούς υποψηφίους


Δώστε μας την εμπιστοσύνη σας


Δώστε το χέρι σας στους απλούς συμπολίτες σας


Σταθείτε δίπλα μας στον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος, για τα δάση μας, για τον υδροφόρο ορίζοντα της Κεντρικής Εύβοιας, για τα ποτάμια μας, τις θάλασσές μας, την τροφή που φτάνει στα πιάτα των παιδιών μας.


Μην πουλάτε την ψήφο σας για λίγα μέτρα ασφάλτου μπροστά στο σπίτι σας. Είναι δικαίωμα σας να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος σας.


Μην παρακαλάτε, ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣΤΕ


Διεκδικείστε την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια σας.


Διεκδικείστε το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας όχι εκλιπαρώντας τους τοπικούς άρχοντες για μια θέση εργασίας, αλλά απαιτώντας αξιοκρατία

Συμπολίτες.


Η απογοήτευσή και η οργή σας να μην εκφραστεί με την αποχή σας, αφού αυτή ευνοεί τους κατεστημένους μηχανισμούς, αλλά με την υπερψήφιση της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ


Εδώ που φτάσαμε, δεν έχει παρακάτω.


Ένα μας μένει μόνο, να ανεβούμε να βρούμε το φως…


Φίλιππα Ευτυχία


Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ και υποψήφιο Δήμαρχο Χαλκίδας τον Γιώργο Φραντζή

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση

Δημοσιεύθηκαν σε ορισμένες εφημερίδες και άλλα μέσα η στήριξή μας από ορισμένους πολιτικούς φορείς. Ασφαλώς κάθε πολιτικό κόμμα έχει δικαίωμα να υποστηρίξει όποιον θέλει εφόσον εκφράζεται από την διακήρυξη και τα κείμενα του. Όμως ορισμένες φορές ο τρόπος που δημοσιεύεται η στήριξη αυτή δημιουργεί συγχύσεις. Έτσι έγινε και με την δημοσιοποίηση της στήριξης της κίνησής μας από κάποιους πολιτικούς φορείς. Κάποιοι προσέτρεξαν αμέσως να μας εντάξουν σε κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Προς κάθε κατεύθυνση διευκρινίζουμε ότι :

Η κίνησή μας είναι μια αυθεντική κίνηση πολιτών χωρίς καμιά κομματική εξάρτηση που λειτουργεί με όρους άμεσης δημοκρατίας, με σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και συναίνεση. Δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες με παρουσία στα κινήματα πολιτών για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Οι φίλοι της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ είναι πολίτες χωρίς ιδεολογικές περιχαρακώσεις και μπορεί να ανήκουν σε ένα πολιτικό χώρο ή να είναι ανέντακτοι.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ δεν συνεργάζεται με κανέναν πολιτικό φορέα. Όποιος πολίτης, φορέας, συλλογικότητα θέλει να εκφράσει την υποστήριξή του προς την κίνησή μας είναι ελεύθερος να το κάνει αλλά το ξεκαθαρίζουμε απόλυτα. Με κανέναν δεν έχουμε καμιά προνομιακή σχέση. Δεν υπάρχει εκπροσώπηση κανενός φορέα στην κίνησή μας και οι φίλοι της κίνησης παρίστανται στις εργασίες της κίνησης ως φυσικά πρόσωπα εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό τους.

Ο επικεφαλής της κίνησής μας Γιώργος Φραντζής, σύμφωνα με την δήλωσή του στην συνέλευση της ανακήρυξής του, δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό φορέα.

Όποιος πολιτικός φορέας θέλει να εκφράσει την υποστήριξη του στην κίνησή μας, είναι καλοδεχούμενος, αλλά ζητούμε στην ανακοίνωση στήριξης να διευκρινίζει ότι δεν αποτελούμε έναν δικό του συνδυασμό.

Καταλαβαίνουμε ότι επειδή δεν είχαμε στο παρελθόν αυθεντικές κινήσεις πολιτών χωρίς κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις να δημιουργούνται κάποιες συγχύσεις, αλλά κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ φιλοδοξεί να είναι ένα τέτοιο εγχείρημα.



ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ
Υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Φραντζής


Χαλκίδα 10-10-2010


e-mail : politeiaevripou@gmail.com

Blog : http://politeiaevripou.blogspot.com

Συζητήσεις : http://groups.google.com/group/politeiaevripou

Κάποτε στο μακρινό παρελθόν...

Μια φορά και ένα καιρό, ήταν ένα μικρό βασίλειο. Εκείνη την εποχή είχαν μία συνήθεια σε κάθε πριγκιπάτο να αλλάζουν τον πρίγκιπα, το βοηθό του βασιλιά κάθε τέσσερα χρόνια, αν ήθελαν. Πλησίαζε, λοιπόν, η εποχή της αλλαγής. Μαζεύτηκε η βασιλική οικογένεια για να δει σε ποιον θα δώσει το χρίσμα. Όμως, τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας δεν συμφωνούσαν κι έτσι κατέληξαν να χωρίσουν τους υπηκόους διά τέσσερα, ώστε να έχει το καθένα τους δικούς του. Για να ξεχωρίζουν τους υποτελείς τους αποφάσισαν να έχουν στο μπράτσο τους δεμένο ένα μαντήλι, με διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με το ποιος ήταν ο πρίγκιπάς τους. Υπήρχαν, λοιπόν, οι υπήκοοι με τα κίτρινα, τα καφέ, τα πορτοκαλί και τα ροζ μαντήλια. Έφτιαξαν και οι πρίγκιπες ανάλογες στολές, σημαίες κ.λπ. Οι υποτελείς του κάθε πρίγκιπα έπρεπε να στηρίζουν και να προσφέρουν μόνο σ' αυτόν τον οποίον ανήκαν.

Πέρασε, έτσι, ο καιρός, οι πρίγκιπες όμως, δυστυχώς, κοίταζαν μόνο την καλοπέραση τους και λίγους αυλοκόλακες. Ξοδεύουν για ιδιοτελείς σκοπούς το πλούτο του πριγκιπάτου, που προερχόταν από τους διαρκώς αυξανόμενους φόρους του λαού. Αναπόφευκτα, το χρυσάφι τελείωσε, και τότε ζήτησαν ενίσχυση από το Βασιλιά, που επίσης δεν είχε και δανείστηκε από ξένο βασίλειο με πολύ δυσβάστακτους όρους.

Τα χρόνια περνούσαν και τα προβλήματα του κόσμου μεγάλωναν. Άρχισαν να πεινάνε, γιατί δεν μπορούσαν να συντηρήσουν όσα κτήματά ή κοπάδια τους είχαν μείνει. Δυστύχησαν οι άνθρωποι και ρήμαξε και το πριγκιπάτο μαζί τους. Οι δρόμοι ήταν βρώμικοι, το νερό λασπωμένο, τα δέντρα λίγα και κουτσουρεμένα τα σπίτια ετοιμόρροπα, τα παιδιά και οι γυναίκες στους δρόμους να απλώνουν το χέρι στον περαστικό. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ζητά το ξένο βασίλειο από τον βασιλιά να του επιστρέψει τα δανεικά. Ο βασιλιάς όμως, δεν τα είχε, διότι κι εκείνος έκανε σπάταλη ζωή όπως τα παιδιά του. Για να βρει το χρυσάφι που του έλειπε αύξησε κι άλλο τους φόρους των υποτελών.

Μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς κάποιοι αποφάσισαν ότι δε θέλουν να ανήκουν σε κάποιο πριγκιπάτο, ότι δεν τους αρέσει το χρωματιστό μαντήλι στο μπράτσο τους. Αποφάσισαν να παλέψουν για τα προβλήματα του πριγκιπάτου και αναρωτήθηκαν μήπως είναι καιρός να μην δέχονται κανένα πριγκιπόπουλο με το χρίσμα του βασιλιά και να πάρουν στα χέρια τους την τύχη τη δική τους και του τόπου τους .

Βεβαίως αυτά συνέβαιναν μόνο μια φορά και έναν καιρό. Αν όμως στην θέση του πριγκιπάτου βάλουμε τον Δήμο Χαλκιδέων και στη θέση του βασιλιά την εκάστοτε κυβέρνηση μήπως αυτό μας θυμίζει κάτι.


Στο σήμερα όμως, εδώ και τώρα, ποιοι είμαστε ;

Είμαστε άνθρωποι, που μπουχτίσαμε σε μια δημοκρατική χώρα να μην έχουμε ουσιαστικά επιλογή στις δημοτικές εκλογές, παρά μόνο τους ανθρώπους που επιλέγει και μας πλασάρει το κάθε κόμμα για αντιπροσώπους του. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε φωστήρες. Είμαστε ενεργοί πολίτες, που το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά και σημαντικά προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν την καθημερινότητά μας χρόνια τώρα, υποβιβάζοντας έτσι την ποιότητα ζωής, όχι μόνο τη δικιά μας, αλλά και των παιδιών μας. Παλέψαμε για:

Την αντιμετώπιση της μόλυνσης της Παραλίμνης από τα φυτοφάρμακα, από την οποία τροφοδοτείται με νερό μεγάλο μέρος της Χαλκίδας.το εξασθενές χρώμιο και τα βαρέα μέταλλα, που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας.

Την αντιμετώπιση της μόλυνσης της θάλασσας από τη σκουριά της Λάρκο και από τα απορρίμματα των πτηνοτροφικών μονάδων στον Πισώνα.

Την ανάδειξη και την προστασία του χώρου της αρχαίας Αυλίδας.

Την ύπαρξη ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου στην πόλη μας.

Την ενημέρωση του κόσμου για την ανακύκλωση, ένα μείζον θέμα, τη σημαντικότητα του οποίου δημοτικό συμβούλιο αναγνώριζε, αλλά πρακτικά δεν έκανε τίποτα.

Στον αγώνα μας αυτό συναντηθήκαμε με άτομα που δε γνωρίζαμε, με τα οποία όμως μας ένωναν οι ίδιες ανησυχίες για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας. Η συνάντηση αυτή και η κοινή πορεία δεν ήταν εύκολη. Έπρεπε να ξεπεραστούν προβλήματα, όπως η διαφορετική πολιτική καταγωγή, η καχυποψία για κομματικά ¨καπελώματα¨, οι διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις. Εκεί συναντήσαμε και τις λέξεις συναίνεση και σύνθεση, με σκοπό να φτάσουμε στη δημιουργική πολυφωνία. Οι λέξεις αυτές είναι, δυστυχώς, ανύπαρκτες στην πολιτική σκηνή και στα δημοτικά πράγματα του τόπου μας. Η «Πολιτεία Ευρίπου» πιστεύει, επιδιώκει και προσδοκά -ανεξάρτητα με την πολιτική τοποθέτηση του καθενός- ότι με συναίνεση και σύνθεση μπορούμε να πορευτούμε και να παλέψουμε μαζί για τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων του Δήμου μας. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν απ' αυτά που μας χωρίζουν. Όλοι πίνουμε το ίδιο νερό, αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, κολυμπάμε στις ίδιες παραλίες, δυσφορούμε από την έλλειψη ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, ασφυκτιούμε από την απουσία πρασίνου κ.τ.λ.



Σήμερα καλούμαστε να κάνουμε αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει εχθές. Δεν μας περισσεύει χρόνος για να το δωρίσουμε στους ¨παλιούς-καινούριους σωτήρες¨ του Δήμου μας. Ας μην επιβεβαιώσουμε για ακόμη μια φορά τη ρήση γνωστού Έλληνα πολιτικού, που έλεγε «Άσε τον κόσμο να φωνάζει, το Σάββατο με βρίζει, την Κυριακή με ψηφίζει και τη Δευτέρα με ξαναβρίζει.» Οι πολίτες πρέπει και μπορούμε να έχουμε άποψη και φωνή για το τι συμβαίνει γύρω μας, πέρα και έξω από τα κόμματα. Σήμερα, πιστεύω, ότι όλοι οι πολίτες του Δήμου μας έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν όχι μόνο το θυμό τους, την οργή τους την αγανάκτησή τους και την αντίθεσή τους για όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά και την πρότασή τους για το μέλλον, με τη συμμετοχή τους και την ψήφο τους στην ¨Πολιτεία Ευρίπου¨



Απόστολος Στεργίου
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χαλκίδας με την ΄΄Πολιτεία Ευρίπου΄΄
και υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Φραντζή

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Πρόσκληση


Γιώργος Φραντζής - Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκίδας με την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ


Καλούνται όλοι οι φίλοι της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΗΚΕΧ (Αβάντων 50, Χαλκίδα), στην συνέλευση της κίνησης όπου θα γίνει ανακήρυξη του ψηφοδελτίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον νέο Δήμο Χαλκίδας.

Όπως γνωρίζετε όλοι ο συνδυασμός της κίνησης πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ συγκροτείται με εθελοντική διαθεσιμότητα των πολιτών που θέλουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια της κίνησης για μια εναλλακτική λύση για τις εκλογές στο Δήμο, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις και εξαρτήσεις από κάθε λογής συμφέροντα, για μια Αυτοδιοίκηση των Πολιτών.


ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ


Υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Φραντζής

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Σκέψεις - Προτάσεις για τους Προγραμματικούς Άξονες της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ

Προοίμιο

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ μέσα από την παρουσίαση του παρόντος προγραμματικού πλαισίου, δεν έρχεται να δώσει οριστικές και απόλυτες απαντήσεις στα μεγάλα αναπτυξιακά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του νέου Δήμου. Περισσότερο πρέπει να θεωρηθεί ως ένας προβληματισμός που κατατίθεται στους πολίτες για συζήτηση και διάλογο. Άλλωστε τα προβλήματα και οι λύσεις τους έχουν ένα δυναμικό και εξελικτικό χαρακτήρα στην διάρκεια του χρόνου, αλλά και τοπικό χαρακτήρα. Άρα λοιπόν κατ’αρχήν διακηρύσσουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και λύσεις για κάθε πρόβλημα της περιοχής μας, τις οποίες μπορούμε να περιγράψουμε σε ένα απλό κείμενο, έστω και αν αυτό το ονομάζουμε συμβολικά, πρόγραμμα. Για όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής μας χρειάζονται συγκεκριμένες επιστημονικές έρευνες και μελέτες σε συνδυασμό με μια συνεχή και διαρκή διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών. Περισσότερο λοιπόν θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε μια εικόνα των προβλημάτων του Δήμου μας και να σκιαγραφήσουμε κάποιες σκέψεις για την αντιμετώπισή τους, στα πλαίσια των αρχών της αειφορίας και της βιωσιμότητας και μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας.

Πολιτικό και Κοινωνικό Πλαίσιο

Σε συνθήκες μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής κρίσης και με το δυσβάστακτο πλαίσιο που καθορίζει το περιβόητη μνημόνιο, γίνονται οι εκλογές του Νοεμβρίου στην αυτοδιοίκηση. Πέρα από τις επιπτώσεις σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, θα έχουμε και συγκεκριμένες δυσμενείς εξελίξεις στα θέματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα τοπική αυτοδιοίκηση σε τομείς της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος και σε μια σειρά άλλους κοινωνικούς τομείς, χωρίς όμως απόλυτα ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες και οικονομικούς πόρους. Το νέο θεσμικό πλαίσιο του ΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ’ παρότι καθιερώνει το 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας, ένα αίτημα χρόνων του αυτοδιοικητικού κινήματος, δεν δημιουργεί ουσιαστικές προϋποθέσεις για μια αυτοδιοίκηση που θα υπηρετεί την βούληση της κοινωνίας των πολιτών. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το πλειοψηφικό σύστημα που θεσμοθετείται για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων (αντί της απλής αναλογικής) και στην αλλοίωση πολλές φορές της λαϊκής ετυμηγορίας, όταν θα υπάρχουν περιπτώσεις σε δημοτικές κοινότητες, πλειοψηφίες να μετατρέπονται σε μειοψηφίες.

Όλοι μας αισθανόμαστε την χρεοκοπία ενός γερασμένου, διεφθαρμένου και ανίκανου κομματικού πελατειακού συστήματος να αποτελεί την τροχοπέδη για την κοινωνική αναγέννηση και πρόοδο του τόπου μας.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ δεν αποτελεί μια ευκαιριακή εκλογική συμμαχία για την διεκδίκηση του Δήμου, αλλά μια συνάντηση ενεργών πολιτών με παρόν και κυρίως με μέλλον και ασφαλώς συνέχεια και μετά τις εκλογές. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με τα κινήματα πολιτών και τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς της περιοχής.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση για τις τοπικές κοινωνίες, στα σημερινά αδιέξοδα που έχουν οδηγήσει τον τόπο μας τα τοπικά συστήματα εξουσίας και στην αυτοδιοίκηση, τα οποία για το μόνο που ενδιαφέρθηκαν στο παρελθόν είναι η εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Οι πολίτες πρέπει να πάρουν την υπόθεση της αυτοδιοίκησης στα χέρια τους. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν τι πόλεις θέλουμε και όχι τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ μπορεί με την ενεργή συμμετοχή όλων μας να αποτελέσει το μέσον για μια πραγματική αυτοδιοίκηση των πολιτών.

Νέος Δήμος Χαλκιδέων

Ο νέος Δήμος Χαλκιδέων αποτελείται από τους πέντε πρώην ΟΤΑ (Χαλκίδας, Ν.Αρτάκης, Ληλαντίων, Αυλίδας, Ανθηδώνας) σε έκταση (416,66 Km2) και είναι ο μεγαλύτερος νέος Δήμος της Εύβοιας σε πληθυσμό (92.809 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001). Βασικά είναι μια περιοχή με σημαντική βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία όμως αναπτύχθηκε άναρχα, χωρίς χαρακτηρισμένες βιοτεχνικές και βιομηχανικές ζώνες, χωρίς υποδομές, με έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Στην περιφέρεια του νέου Δήμου έχουμε σημαντικές ζώνες αγροτικής παραγωγής όπως του Λήλαντα, της Αυλίδας και της Ανθηδώνας και στην κοντινή μας γειτονιά έχουμε έντονα σημάδια ερημοποίησης και κατάρρευσης (περιοχή Πισσώνα, Μεσσαπία), τα οποία όμως στο άμεσο μέλλον προβλέπονται να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας. Στοιχεία μιας τουριστικής ζώνης έχουμε στην Αυλίδα και στην Ανθηδώνα, αλλά με έντονα τα προβλήματα του περιβάλλοντος, της ποιότητας του νερού και της θαλάσσιας ρύπανσης, από τις χημικές βιομηχανίες, τα Ναυπηγεία και το τσιμεντάδικο στην περιοχή ‘Βαθύ’.

Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε ορισμένα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός της περιοχής της Χαλκίδας από τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση με αναφορά στην κοινωνία των πολιτών :

• Χρειαζόμαστε μια νέα νομαρχιακή ζεύξη στην Εύβοια, που και πως ;

• Χρειαζόμαστε σιδηρόδρομο στην Εύβοια και που ;

• Ποια είναι τα κύρια κυκλοφοριακά φορτία και πως αντιμετωπίζεται το ασφυκτικό κυκλοφοριακό πρόβλημα της Χαλκίδας και των άλλων πόλεων ;

• Το λιμάνι της Χαλκίδας που και πως πρέπει να μεταφερθεί ; Το ‘Μικρό Βαθύ’ είναι το καταλληλότερο μέρος ή πρέπει να αναζητήσουμε άλλη λύση ;

• Που πρέπει να τοποθετηθούν οι υπάρχουσες και οι νέες βιομηχανικές μονάδες που αναπτύσσονται στην περιοχή της Νέας Αρτάκης χωρίς σχέδιο και υποδομές ;

• Ποια είναι η επιβάρυνση στους κατοίκους του νέου Δήμου η λειτουργία των χημικών βιομηχανιών, των Ναυπηγείων και του Τσιμεντάδικου στο ‘Μικρό Βαθύ’ ; Μήπως ο νέος Δήμος χρειάζεται να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης τους από το ‘Μικρό Βαθύ’, λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής και της άμεσης γειτνίασης με κατοικημένη ζώνη ;

• Τι περιθώρια εναλλακτικής αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης έχουν οι περιοχές της Νέας Αρτάκης, της Ανθηδώνας, της Αυλίδας αλλά και η Νέα Λάμψακος και το Λευκαντί, αφού βέβαια διακοπεί οριστικά και αμετάκλητα η ρύπανση της γης, των νερών και της θάλασσας ;



Και πολλά άλλα ερωτήματα που η απάντησή τους προδιαγράφει τι σχεδιασμό κάνουμε για το μέλλον. Σε τελευταία ανάλυση ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι ένας χάρτης, ένα συμβόλαιο που δηλώνουμε τι Χαλκίδα θέλουμε και πως θέλουμε να ζήσουμε εμείς και κυρίως τα παιδιά μας.

Μια τέτοια όμως οργανωμένη συζήτηση δεν έγινε ποτέ στον τόπο μας. Το θέμα έχει ανοίξει από την μεταπολίτευση, όμως από τότε καμιά ουσιαστική και συστηματική συζήτηση δεν έγινε. Όσες φορές ανοίχτηκε ένας τέτοιος διάλογος ήταν περιορισμένος και πρόχειρος χωρίς συνέχεια, στα πλαίσια κάποιων συσκέψεων, με απούσα την κοινωνία των πολιτών. Οι πολιτικές της κεντρικής εξουσίας που ασκήθηκαν διαχρονικά στην Χαλκίδα και στην Εύβοια, είχαν αποθέσει ουσιαστικά το μέλλον της στον αυτοματισμό της αγοράς. Το τοπικό σύστημα εξουσίας που έχει εγκαθιδρυθεί στο νομό από την μεταπολίτευση, εξυπηρετώντας κυρίως κάποια μικρά και μεγάλα συμφέροντα, πέρα από το χρώμα της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, είχε ως αποκλειστικό του μέλημα τον καταμερισμό της λείας, δηλαδή των οικονομικών πόρων της περιοχής μας και του νομού, αδιαφορώντας για θέματα όπως χωροταξία, υποδομές, περιβάλλον και άλλες άγνωστες για το ίδιο έννοιες.

Κάποιες σκέψεις για προβληματισμό και συζήτηση ανοικτές για περαιτέρω επεξεργασία από την κοινωνία των πολιτών θα μπορούσαν να ήταν οι εξής :

• Η ύπαρξη πλουραλιστικών μορφών οικονομικής δραστηριότητας στο νέο Δήμο αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις μπορούν να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι της υπαίθρου ώστε, οι πεδιάδες της Μεσσαπίας, του Ληλάντιου και οι μικρότερες της Ανθηδώνας και της Αρτάκης και οι υπόλοιπες αγροτικές εκτάσεις της περιοχής μας, με τους μικρούς κλήρους, μπορούν να αποτελέσουν υποδείγματα μιας ήπιας αγροτικής ανάπτυξης για την αυτοσυντήρηση των νοικοκυριών, αλλά και την τροφοδότηση της τοπικής αγοράς με αγροτικά προϊόντα. Με την προϋπόθεση βέβαια της διακοπής της ρύπανσης που υφίσταται ιδιαίτερα η γη και τα νερά της Κεντρικής Εύβοιας από τις ανεξέλεγκτες μεταλλευτικές δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ και των άλλων βιομηχανιών της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ενθαρρυνθούν με κάθε μέσο η βιολογική και η οικολογική γεωργία, με συγκεκριμένη βοήθεια και ενημέρωση προς τους αγρότες που ακολουθούν την συμβατική γεωργία για μείωση έως μηδενισμό της χρήσης των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων αλλά και για μια ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων. Ιδιαίτερα χρειάζεται να ενθαρρυνθούν οι νέοι αγρότες με μικρούς κλήρους που καλλιεργούν κηπευτικά στις αγροτικές εκτάσεις γύρω από τον βασικό αστικό ιστό της πόλης, τους αμπελώνες και τους ελαιώνες της Αυλίδας της Ανθηδώνας και του Ληλάντιου. Να ενθαρρύνουμε δηλαδή μια γεωργία συμβατή με τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες του τόπου μας, η οποία θα μπορεί να έχει συνέχεια με μεταποίηση και τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων, με συνεχή ροή προς τις βιολογικές καλλιέργειες με στόχο την ποιοτική βελτίωση της φυτικής παραγωγής και την βιωσιμότητα και αειφορία του περιβάλλοντος.

Για την λειτουργία του δευτερογενή τομέα της οικονομίας, χρειάζονται μέτρα χωροθέτησης της βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας σε περιοχές με ολοκληρωμένες υποδομές (Χαλκίδα), με ενίσχυση της μικρής βιοτεχνικής παραγωγής με έμφαση στην καινοτομία, στην τυποποίηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και με ενσωματωμένη την περιβαλλοντική διάσταση στον πυρήνα των ασκούμενων πολιτικών.

Οι υπάρχουσες βιομηχανικές επιχειρήσεις ιδιαίτερα όσες είναι στον αστικό ιστό του νέου δήμου (Τσιμεντάδικο, χημικές βιομηχανίες, Ναυπηγεία κ.ά.) σε μια προοπτική δεκαετίας πρέπει να μελετηθεί η μετεγκατάστασή τους στα πλαίσια ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής, με δημιουργία ΒΙΟΠΑ και ΒΙΠΕ με τις κατάλληλες υποδομές. Βασική αρχή πρέπει να είναι η καθολική απαγόρευση δημιουργίας βιομηχανιών ή βιοτεχνιών σε παραλίες, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, οικιστικές ζώνες και άλλες ευαίσθητες περιοχές που αλλοιώνουν το ιστορικό και φυσικό τοπίο της πόλης. Άμεσα χρειάζονται μέτρα για την διακοπή της ρύπανσης που δημιουργούν οι υπάρχουσες βιομηχανίες εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία για ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων τους. Ο νέος Δήμος δεν μπορεί να αδιαφορεί ισχυριζόμενος αναρμοδιότητα, όταν κάποιες βιομηχανίες ρυπαίνουν τα νερά, τη γη και τον Ευβοϊκό Κόλπο με τα απόβλητά τους.

• Οι δύο βασικοί οδικοί άξονες του Νομού χρειάζεται να επανασχεδιαστούν και να υλοποιηθούν σε νέα βάση και με ήπιες παρεμβάσεις, παρακάμπτοντας όλες τις ενδιάμεσες πόλεις και σε συνδυασμό με την νέα νομαρχιακή ζεύξη στο στενό του Μπουρτζίου (υποθαλάσσια), να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ενοποίησης του νομού και ανάδειξης του λιμανιού της Κύμης ως μιας πραγματικής πύλης της ηπειρωτικής χώρας όχι μόνο προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και προς την Ανατολή και τις χώρες του Εύξεινου Πόντου.

• Η ανακύκλωση χρειάζεται να ολοκληρωθεί σε όλες τις περιφέρειες με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο και κυρίως με την ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Χρειάζονται ριζικά μέτρα για επέκταση της ανακύκλωσης σε όλες τις κατηγορίες των απορριμμάτων με αναδιοργάνωση των υπαρχουσών δημοτικών υπηρεσιών. Οι προτάσεις που ακούγονται για 2ο ΧΥΤΑ δεν αποτελούν λύση. Ούτε οι νέες φημολογούμενες μονάδες καύσης και ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, από κάποιους σωτήρες, που μυρίστηκαν τρελά κέρδη από την καύση των σκουπιδιών. Η υλοποίηση παρόμοιων σχεδίων αποτελούν την ταφόπλακα της ανακύκλωσης, πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργήσουν στο περιβάλλον. Η λύση είναι μία. Μείωση όσο γίνεται περισσότερο της παραγωγής απορριμμάτων με συνεχή ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων γενιών μέσα από τα σχολεία και με ολοκληρωμένη ανακύκλωση στην πηγή και κομποστοποίηση στην συνέχεια σε οργανωμένο ΧΥΤΥ.

• Ο Ευβοϊκός Κόλπος χρειάζεται να προστατευθεί με επείγοντα και άμεσα μέτρα απόλυτης απαγόρευσης της απόθεσης της βιομηχανικής σκουριάς από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα, αλλά και από τις υπόλοιπες βιομηχανίες που τον ρυπαίνουν (ΔΕΗ και ΑΓΕΤ, χημικές βιομηχανίες και Ναυπηγεία της Αυλίδας κ.ά.). Γενικότερα το θέμα της εξορρυκτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ και της σχεδιαζόμενης επέκτασής της προς την Κύμη, χρειάζεται να επανεξεταστεί σε νέα βάση, μετά τη μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει δημιουργήσει στην περιοχή της Μεσσαπίας.

• Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας από Ψαχνά έως Ερέτρια ενοποιείται οικιστικά και χωροταξικά. Προβλήματα όπως, η έλλειψη καθαρού και υγιεινού νερού, τα περιορισμένα και προβληματικά συστήματα αποχέτευσης και οι ανύπαρκτοι ή ελλειμματικοί βιολογικοί καθαρισμοί, η μη ανακύκλωση των σκουπιδιών και η λειτουργία πολλών παράνομων χωματερών, το κυκλοφοριακό και το συγκοινωνιακό, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, το ελάχιστο πράσινο, η ρύπανση της γης των ποταμών και του Ευβοϊκού Κόλπου από την ανεξέλεγκτη εξορρυκτική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, αλλά και των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων του Πισσώνα, η έλλειψη καθαρού αέρα και άλλα προβλήματα ποιότητας ζωής, θα είναι από τα πιεστικότερα για τα επόμενα χρόνια για τους κατοίκους της Κεντρικής Εύβοιας. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος βασικών υποδομών στο νέο Δήμο. Οι βιολογικοί καθαρισμοί και επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων (ΒΙΟΚΑ) χρειάζεται να ολοκληρωθούν και να αποκτήσουν μια ενιαία διαχείριση. Απαιτείται ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων από έναν ενιαίο σύνδεσμο των ΟΤΑ της Κεντρικής Εύβοιας, με αντιμετώπιση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και της διασφάλισης στο μέλλον καθαρού και υγιεινού νερού για όλους τους κατοίκους. Με την ίδια αντίληψη ενός ενιαίου οικιστικά και χωροταξικά χώρου, χρειάζεται να δούμε θέματα όπως η σύνδεση των πόλεων του νέου δήμου, την δενδροφύτευση των λόφων γύρω από την Χαλκίδα και των άλλων πόλεων, τις παρακάμψεις της Ν.Αρτάκης και του Βασιλικού, τις πεζοδρομήσεις των εμπορικών κέντρων του νέου δήμου, την διασφάλιση και δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων και πλατειών, την ενίσχυση της πεζοδρόμησης και του περιπάτου, την δημιουργία ποδηλατοδρόμων και ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου, την δημιουργία υποδομών για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, τη φωτεινή σηματοδότηση όλων των αστικών και περιαστικών κόμβων και σε ορισμένες περιοχές την μελέτη δημιουργίας και ανισόπεδων κόμβων. Ειδικότερα ο νέος δήμος πρέπει να απαιτήσει την κατεδάφιση του νέου κτιρίου του ΚΤΕΛ στον κρίσιμο από πολλές απόψεις κόμβο του Αγίου Στεφάνου, εφόσον αποτελεί μια αυθαίρετη κατασκευή, χωρίς ουσιαστικά οικοδομική άδεια. Την αξιοποίηση των εκτάσεων των πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων ως χώρους πρασίνου και την αποτροπή οικοπεδοποίησης τους.

Συμπερασματικά απαιτούνται ολοκληρωμένοι σχεδιασμοί χωροθέτησης των διαφόρων δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γιατί σε λίγα χρόνια τα προβλήματα που θα ανακύψουν θα είναι τεράστια και οι λύσεις τους πολύ δυσκολότερες.

• Όσον αφορά την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως χρειάζεται να μελετηθεί με προσοχή που και πως, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες ζωής, διασφάλιση των υποδομών, των ελεύθερων χώρων, των χώρων πρασίνου, εφαρμογής της βιοκλιματικής των πόλεων και προπαντός σε συνδυασμό με την εφαρμογή δασολογίου και κτηματολογίου που θα ορίζονται με σαφήνεια οι χρήσεις γης.

• Όσον αγορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Χαλκίδας και των άλλων πόλεων, χρειάζεται να μελετηθεί από το νέο Δήμο, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αστικής συγκοινωνίας που θα συνδέει την Χαλκίδα με όλες τις συνοικίες της και με όλες τις άλλες πόλεις, με μικρά λεωφορεία και τακτικά δρομολόγια, ώστε να λειτουργούν ως αντικίνητρα στην χρήση του αυτοκινήτου εντός του Δήμου. Ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου και της πεζής μετακίνησης με την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών πεζοδρόμησης και ποδηλατοδρόμησης.

• Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας να μελετηθεί η δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και την εγκατάσταση σ’αυτά μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Δήμου. Επίσης χρειάζεται σε συνεργασία με κάποιο πανεπιστημιακό φορέα να μελετηθεί η δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των παλιρροιακών ρευμάτων του Ευρίπου. Σε συνεργασία με την ΔΕΗ να εκπονηθεί πρόγραμμα υπογειοποίησης όλων των γραμμών υψηλής τάσης αλλά και όσων γραμμών διαπερνούν τα εμπορικά κέντρα των πόλεων.

• Χρειάζεται να επανεξετασθεί το θέμα του σιδηροδρόμου. Γιατί σε ένα τόσο μεγάλο νομό έχει αποκλεισθεί ο σιδηρόδρομος ; Και αναρωτιόμαστε γιατί δεν προβλέφθηκε η δημιουργία νέας και μάλιστα διπλής γραμμής στο ενδιάμεσο του νέου οδικού άξονα Σχηματάρι – Χαλκίδα ; Και γιατί να μην προβλεφθεί στην νέα νομαρχιακή ζεύξη (υποθαλάσσια), η διέλευση του σιδηρόδρομου μέσα στο Νομό της Εύβοιας και η δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου μαζί με τους οδικούς άξονες του νομού ;

• Τα δάση της Δίρφεως και της Σέτας που αποτελούν ένα μεγάλο φίλτρο παραγωγής οξυγόνου και δροσιάς για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Κεντρικής Εύβοιας, πρέπει να τα προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού από κάθε καταπατητή ή εμπρηστή ή ακόμη και από τις εξορυκτικές μεταλλευτικές δραστηριότητες αλλά και από τις ΑΠΕ. Αποτελούν ένα εθνικό κεφάλαιο και δεν έχουμε κανένα περιθώριο να το σπαταλήσουμε.

• Οι υπηρεσίες του νέου Δήμου χρειάζεται να αναδιοργανωθούν και να στελεχωθούν από στελέχη με γνώσεις και δεξιότητες, με αξιοκρατία αλλά και με αξιολόγηση από την κοινωνία, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και να παρέχονται όσο γίνεται πιο κοντά στους πολίτες. Ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται να δοθεί στις σχολικές μονάδες και οι άλλες μονάδες κοινωνικών υπηρεσιών και αλληλεγγύης προς τους κοινωνικά αδύνατους συμπολίτες μας που θα είναι στην ευθύνη του Δήμου, όσον αφορά τις υποδομές τους, την συντήρησή τους και την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία τους όσον αφορά τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

• Ο τουρισμός στην περιοχή του νέου Δήμου είναι κυρίως εσωτερικός με μικρές μονάδες φιλοξενίας, σε σημαντικό βαθμό ανοργάνωτες. Χρειάζονται πολιτικές που θα ενισχύουν και θα εκπαιδεύουν τους ανθρώπους που συντηρούν αυτές τις πολλές και μικρές μονάδες φιλοξενίας με έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής (αγροτουρισμός, ορεινός τουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός κ.ά.)

• Η ανάδειξη της αρχαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε πόλεις όπως η Αυλίδα, η Ανθηδώνα κ.ά. αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης, όχι απλά ως μια συμβολή στις εναλλακτικές και ήπιες μορφές ανάπτυξης οικονομικής δραστηριότητας στις ξεχασμένες αυτές περιοχές από την κεντρική εξουσία, αλλά και από την αυτοδιοίκηση, αλλά και ως συμβολικά στοιχεία μιας νέας προσπάθειας προσέγγισης της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς με τις ρίζες του πολιτισμού μας, χωρίς ασφαλώς εθνικιστικές αγκυλώσεις και προγονοληψίες. Ειδικότερα χρειάζεται ειδική υπηρεσία του Δήμου να καταγράψει τα ιστορικά κτίρια των πόλεων με αρχιτεκτονική αξία, με στόχο την διατήρηση, αναστήλωση και ανάπλαση τους. Στις προτεραιότητες του νέου Δήμου πρέπει να είναι η Αρέθουσα, ο Δημόκριτος, τα βιομηχανικά κτίρια της Χαλκίδας (Δάριγκ, Γεωργιάδη, κ.ά.), ο σταθμός του ΟΣΕ, η δημοτική αγορά, η Σχολή Πεζικού και άλλοι χώροι και κτίρια που πρέπει να απασχολήσουν ξεχωριστά τη νέα δημοτική αρχή με στόχο την αξιοποίησή τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.



Χαλκίδα 1-10-2010


Η επιτροπή προγράμματος της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ
Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκίδας Γιώργος Φραντζής