Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Δελτίου Τύπου 22-1-2011

Με διευρυμένη σύνθεση συνεδρίασε σήμερα 22 Ιανουαρίου η Γραμματεία της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ και συζήτησε αρκετά θέματα που απασχολούν το Δήμο Χαλκίδας και την κοινωνία της περιοχής γενικότερα.

Κατά πρώτον επισημάνθηκε ότι ο αποκλεισμός της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ από την σύνθεση των δύο βασικών επιτροπών του Δήμου (Οικονομική και Ποιότητα Ζωής) δεν αποτελεί και το καλύτερο σημείο για μια νέα συνθετική και συμμετοχική δημοτική θητεία.

Κατά δεύτερον θέλουμε να σημειώσουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα δημοτική αρχή είναι πολλά και σοβαρά. Το κυριότερο είναι η ενοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων των παλιών ΟΤΑ καθώς κι η ανάληψη αρμοδιοτήτων των καταργημένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, πχ Περιβάλλον, Πολεοδομία, Πρόνοια, η ομαλή και χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μετάβαση στις νέες συνθήκες και η εύρυθμη λειτουργία τους, για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ποια ήταν η οικονομική κατάσταση των Δήμων, των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων που ενοποιήθηκαν στις 31-12-2010; Ποιες υπηρεσίες και υπάλληλοι μετακινούνται και ποιοι θα παραμείνουν στους παλιούς ΟΤΑ και με ποιον ρόλο ; Δεν θα μπορούσαν κάποιες υπηρεσίες του νέου Δήμου να φιλοξενηθούν στα υπάρχοντα τέσσερα Δημοτικά Κτίρια των παλιών ΟΤΑ αντί να νοικιάζονται νέοι πολυδάπανοι χώροι ;

Επειδή υπάρχουν πολλά ερωτήματα και επειδή κανένα σχέδιο δεν έχει παρουσιασθεί μέχρι στιγμής από την δημοτική πλειοψηφία για τα θέματα αυτά, προτείνουμε άμεσα να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την συγκρότηση των νέων υπηρεσιών του Δήμου και τον οικονομικό απολογισμό και το περιουσιολόγιο των παλιών ΟΤΑ που παραδίδονται στον νέο Δήμο.

Η διαδικασία της συνένωσης, θεμελιακή για το μέλλον του τόπου και του Δήμου, δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως άπνοη γραφειοκρατική «αγγαρεία», ανακατανομή και διανομή ρόλων της τοπικής εξουσίας και κάποιων «ημετέρων». Πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί με διαφάνεια, ευρύτατη συμμετοχή, έμπνευση, όραμα και σχέδιο, αλλά και ενίσχυση των συμμετοχικών και αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών.

Τέλος η Γραμματεία άνοιξε και δύο άλλα θέματα προς συζήτηση. Το θέμα των μεταναστών και της πιθανής φιλοξενίας τους, στις πρώην στρατιωτικές υποδομές της Ριτσώνας. Ένα θέμα το οποίο πρέπει να το προσεγγίσουμε με πολιτική και κοινωνική ευθύνη, ανθρωπιστικά κριτήρια και χωρίς λαϊκισμούς. Εφόσον οι εγκαταστάσεις μπορούν να ανακατασκευαστούν και να γίνουν ένα πραγματικό ανθρώπινο κέντρο φιλοξενίας και όχι ένα γκέτο διωγμένων ψυχών, Ναι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στην λειτουργία του με τον κοινωνικό έλεγχο και την αρωγή των αρμόδιων τοπικών φορέων και ειδικότερα της επιτροπής μεταναστών που πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί στη Δήμο μας όπως ο νόμος άλλωστε ορίζει.

Για το δεύτερο θέμα που συνδέεται με το θέμα της απομάκρυνσης του εμπορικού λιμανιού της Χαλκίδας προτείνουμε να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τις προϋποθέσεις και τους τόπους μεταφοράς του, έτσι ώστε η όποια επιλογή και κοινωνικά και περιβαλλοντικά να είναι δίκαιη, τεχνικά άρτια, αλλά και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά της Αρχαίας Αυλίδας.





Χαλκίδα 22 Ιανουαρίου 2011



Η Γραμματεία της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΥΡΙΠΟΥ