Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ανακοίνωση 6-3-2011

Συνεδρίασε η Γραμματεία της Πολιτείας Ευρίπου το Σάββατο 5 Μαρτίου και συζήτησε τα σοβαρά θέματα που συζήτησε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας.



1. Για το θέμα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, έναν νέο θεσμό που εισάγει το νέο θεσμικό πλαίσιο. Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Δημοτική Αρχή είχε σοβαρά ελλείμματα. Για έναν τέτοιο κορυφαίο θεσμό όπου πολλά καθημερινά προβλήματα των πολιτών θα πρέπει να βρίσκουν συμπαραστάτη το νέο θεσμό, χρειαζόταν μια άλλη πλατιά δημοκρατική και διαφανής διαδικασία. Να προηγηθεί ένα δημιουργικός διάλογος και αφού κατατεθούν οι αιτήσεις – προτάσεις να έρθει στην συνέχεια για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο κάθε υποψήφιος να μπορεί να εκθέσει στο σώμα τις σκέψεις του και για το πώς σκέφτεται να λειτουργήσει στα πλαίσια του νέου θεσμού και μέσα από μια δημιουργική συζήτηση να καταλήξουμε σε ένα πρόσωπο ευρύτατης αποδοχής. Δυστυχώς οι διαδικασίες ήταν τέτοιες που περιορίστηκαν σε μια απλή παρουσίαση κάποιων βιογραφικών, με αποτέλεσμα η Πολιτεία Ευρίπου δια του εκπροσώπου της να ψηφίσει λευκό.

2. Για το θέμα της Επιτροπής Διαβούλευσης ενός νέου θεσμού όπου μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων του Δήμου και στο θέμα αυτό η διαδικασία δεν είχε την ευρύτητα που χρειαζόταν. Αρκετοί φορείς μας ενημέρωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την αναγκαιότητα κατάθεσης πρότασης συμμετοχής με αποτέλεσμα σήμερα να απουσιάζουν από την Επιτροπή εκπρόσωποι σοβαρών κοινωνικών φορέων (π.χ. Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι περιοχής). Ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης και άλλων προτάσεων έως και την ημερομηνία που θα συγκληθεί το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και στην συνεδρίαση αυτή να οριστικοποιηθεί η σύνθεση της Επιτροπής Διαβούλευσης. (Ελπίζουμε και για την Επιτροπή Μεταναστών, να ακολουθηθεί πλατιά δημοκρατική διαδικασία ενημέρωσης της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος υποβολής των προτάσεων)

3. Για την υπόθεση της παράνομης κατασκευής μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην αυλή του 13ο Δημοτικού Σχολείου, την οποία προωθήσαμε και αναδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής :

a. Υπάρχει άδεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με αριθμό 383 η οποία αναθεωρήθηκε το 2009, με μελέτες των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και οι οποίες εγκρίθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ίδιας της Νομαρχίας, ενώ έπρεπε να κατατεθούν προς έγκριση στην Πολεοδομία του Δήμου Χαλκιδέων

b. Η άδεια αυτή βέβαια ήταν παράνομη και αυτό επιβεβαιώθηκε από το έγγραφο 2758/14-2-2011 της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλκιδέων

c. Επί τοις ουσίας για την κατασκευή αυτή διαφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Σύλλογος Δασκάλων και Σύλλογος Γονέων του Σχολείου αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής) γιατί, η κατασκευή περιόριζε στο μισό περίπου τον διαθέσιμο αύλειο ελεύθερο χώρο, ο συγκεκριμένος ελεύθερος χώρος αποτελεί έναν πολυσύχναστο σημείο συνάντησης άθλησης και παιχνιδιού όλων των μαθητών τις απογευματινές ώρες σε μια από τις περισσότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Χαλκίδας.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι θετικό που ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, αποδέχθηκε τις προτάσεις μας. Ασφαλώς χρειάζεται να αντιμετωπισθεί το συνολικό πρόβλημα ανάπλασης της περιοχής και διάθεσης όλων των ελεύθερων χώρων στους κατοίκους και στα παιδιά και όχι να χρησιμοποιούνται για άλλες παράνομες χρήσεις (π.χ. χώρος πάρκινγκ)


Χαλκίδα 5-3-2011

Γραμματεία Πολιτείας Ευρίπου